Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, atrage atenţia părinţilor asupra unei boli care poate apărea la copiii cu vârsta până în 18 ani după infecţia cu coronavirus. 

Miercuri, 26 ianuarie, a început vaccinarea împotriva COVID-19 şi la categoria de vârstă 5-11 ani, iar cu această ocazie Valeriu Gheorghiţă a îndemnat părinţii să meargă la vaccinare cu copiii, mai ales că există date care arată că tot mai mulţi copiii care trec prin infecţie pot dezvolta diabet zaharat. 

„Centrul American de Control şi Prevenirea Bolilor prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID-19 au un risc de 2 ori mai mare, de 2 ori şi jumătate mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.

Din acest punct de vedere cred că nu trebuie să plecăm de la ideea că infecţia cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie banală, o infecţie uşoară, fără risc de complicaţii.

Este adevărat că marea majoritatea a copiilor fac forme uşoare, fac forme inaparente clinic sau chiar asimptomatice, însă vedem că sunt situaţii în care evoluţia poate să fie nefavorabilă, cu risc de a face forme grave, mai ales în cazul celor care sunt în evidentă cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, oncologice, renale, toate acestea crescând riscul unor forme grave şi unor complicaţii.”, a spus Gheorghiţă, la Romexpo.

Sursa foto: Agerpres