În ultimele zile, tot mai mulţi copiii au ajuns la spital infectaţi cu noua variantă a coronavirusului Omicron. Simptomele pe care le manifestă majoritatea copiilor sunt cele ale unei boli respiratorii obişnuite. 

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage însă atenţia că în cazul copiilor mici Omicron poate să debuteze ca o gastroenterită acută, de aceea în cazul lor mulţi părinţi ar putea să nu se gândească la o infecţie cu coronavirus. 

„Azi-noapte, din cele aproape 100 de teste rapide făcute, un sfert au fost pozitive pentru SARS CoV2. Suntem plini, asta e realitatea momentului. La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie”, a explicat medicul de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului.

Foarte mulţi copii cu COVID-19, spitalizaţi 

Medicul Mihai Craiu atrage atenţia că în ultimele zile s-au prezentat foarte mulţi copii cu simptome de COVID-19 la unităţile de urgenţă. Mulţi dintre aceştia au nevoie de perfuzie sau oxigen. 

„Un alt lucru important este creșterea spectaculoasă a proporției pacienților pediatrici diagnosticați și spitalizați. Aș aduce cifrele din SUA, unde știm că raportările sunt foarte riguroase. În cei diagnosticați recent, copii, aproape un milion de copii, cazuri noi, au fost diagnosticate în ultimele 2 săptămâni.

La noi, la INSMC, este un etaj plin de copii care au nevoie de perfuzie, de oxigen, de rehidratare orală mai susţinută, de control al fluidelor... Din cei peste 25 de confirmaţi în cursul gărzii, al serii şi al după-amiezii, au fost doi copii internaţi - unul în vârstă de o lună şi un altul un pic mai mare”, a adăugat el.

„Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a adăugat medicul.

Sursa foto: shutterstock.com