Spitalele din toată țara au fost luate cu asalt de părinți din cauza virozelor respiratorii cu care se confruntă tot mai mulți copii după începerea școlii. Astfel, odată cu debutul noului an școlar, medicii sunt copleșiți și îngrijorați de numărul tot mai mare de copii care ajung la spital cu viroze, iar uneori cu complicații, precum pneumoniile. 

Mai mult, medicii trag un semnal de alarmă și spun că în nu au primit vaccinul PREVENAR, ce împotriva pneumoniei, nici până în acest moment. 

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală ajung zilnic zeci de copii cu infecții respiratorii, unii chiar cu forme grave, ce necesită spitalizare. 

„În cazul în care viroza care este dată de fapt de un virus se suprainfectează zona respectiva, adică plămânii şi apare si infecție bacteriană şi atunci spunem că se dezvoltă o pneumonie”, a spus Raluca Alexandu, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”.

Majoritatea copiilor ajung la spital cu febră mare, tuse şi insuficienţă respiratorie. Motivul acestui val de viroze, întâlnite în special la preșcolari și cei din clasele primare, ar fi în primul rând imunitatea scăzută. De asemenea, la aceasta se adaugă și perioada pandemiei de coronavirus. 

„Există si o lipsa de memorie imunologică a organismului copiilor pentru că au fost restricțiile si majoritatea au stat acasă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori, a spus și Cosmina Berbecel, medic pediatru.