Vedem prea des în mass media cazuri de copii pierduți sau dispăruți, găsiți sau nu.
Cred că acesta este unul dintre principalele motive de groază pentru părinți. Oricât ne dorim să îi protejăm, nu putem fi în fiecare minut cu ei.
Ce putem face însă este să îi învățăm să reacționeze în anumite situații, mai ales când nu suntem lângă ei.
"Nu vorbi cu străinii" trebuie să fie regula principală. Dar, uneori, este bine pentru copii să vorbească cu străinii. La cine vor apela dacă se pierd și au nevoie de ajutor?
Așa că facem o regulă strictă, dar le explicăm și că există excepții de la această regulă și îi învățăm când este potrivit converseze cu străinii și când nu.
Pot saluta necunoscuți în prezenta părinților, dar dacă un copil este singur și un străin intră în discuție cu el, este o altă poveste.
Copiii sunt tentați să se ferească de străinii care le par înfricoșători. Dar, probabil, majoritatea celor care agresează copii nu sunt deloc înspăimântători. Ba dimpotrivă, încearcă să arate prietenoși și să îi facă pe cei mici să se simtă în siguranță. Deci, copiii ar trebui învățați să nu judece omenii după aspect, ci după acțiunile lor.
Vorbeți-le despre riscuri și faceți împreună reguli de siguranță.
Spuneți-le că străinii nu au întotdeauna intenții bune și că pot chiar să le facă rău, deci nu trebuie să plece niciodată cu un necunoscut.
Spuneți-le să țipe, să muște, să lovească, dacă un străin vrea să îi ia cu forța.
Învățați-i să strige "vreau la mama" sau "lasă-mă, nu te cunosc" pentru ca cei din jur, dacă există, să înțeleagă că este vorba despre o persoană necunoscută. Pentru că de multe ori nu băgăm în seamă un copil care plânge în brațele unui adult, crezând că poate are un tantrum.
Alegeți împreună o parolă! Aceasta va fi folosită atunci când un necunoscut spune că vine din partea părinților. Sfătuiți-i pe copii că, dacă cineva nu știe și nu le spune parola sau cuvântul secret, nu trebui să meargă cu acea persoană. Este valabil și în cazul persoanelor cunoscute, pentru că de cele mai multe ori agresorii de copii sunt oameni pe care aceștia îi cunosc.
Altă regulă pe care trebuie să o stabilim cu copii este să nu se urce într-o mașină necunoscută. Dacă merg pe stradă, ar trebui să meargă mai aproape de interiorul trotuarului, iar dacă observă că o mașină îi urmărește, recomandați-le să fugă în direcția cealaltă. Va dura puțin până mașina va întoarce, iar ei vor câștiga timp.
Din momentul în care încep să spună poezioare, pot să învețe și numărul de telefon al unui părinte. Le va fi de folos în cazul în care se pierd.
Tot în cazul în care se rătăcesc sau se simt în pericol, sfătuiți-i să meargă să ceară ajutor unui polițist sau, dacă nu găsesc unul în apropiere, unei mame cu copii. Șansele ca aceasta din urmă să le facă rău sunt minime.
De asemenea, copiii trebuie să știe să nu se urce în lift cu necunoscuți. Nici măcar vecini, pentru că așa cum spuneam, agresorii sunt cel mai adesea persoane cunoscute.
O altă regulă importantă este "fără secrete". Explicați-le diferența între secrete și surprize. Surprizele sunt dezvăluite la un moment dat, dar secretele sunt ascunse.
Secretele față de părinți pot aduce cu ele neplăceri sau chiar pericole. Dacă cineva le cere să țină un secret, ar trebui să refuze și să le spune urgent părinților despre acest lucru. Spuneți-le că dacă părinții nu știu că se întâmplă ceva, nu pot avea grijă de ei.
Specialiștii recomandă părinților să nu scrie numele copiilor la vedere, oricât de simpatic ar fi un rucsăcel personalizat. Cu ajutorul numelui afișat, un necunoscut poate intra în discuție mult mai ușor cu copilul, iar acesta poate crede că persoana nu este chiar un străin dacă îi știe numele.
Nu putem să ne protejăm copiii în fiecare moment. Dar putem să îi învățăm comportamente adecvate și ce anume trebuie să facă dacă cineva încalcă regulile. Păstrarea în minte a acestor sfaturi îi poate ajuta pe copii să rămână în siguranță, chiar dacă părinții nu sunt prin preajmă.