Rujeola este o boală infecțioasă care apare, de obicei, în copilărie și uneori poate avea o evoluție severă. Iată tot ce trebuie să știi despre rujeolă.
Rujeola sau pojarul, cum mai este denumită boala, este o boală virală foarte de contagioasă , eruptive și virulentă. Această boală poate apărea la orice vârstă, dar în cazul copiilor foarte mici poate fi chiar fatală.
Virusul rujeolei se transmite prin aer, prin picăturile de salivă sau picături de secreție nazofaringiană. Acesta rezistă pe suprafețe câteva ore, astfel că se poate transmite, ca orice alt virus, prin contact cu suprafața infectată și ducând apoi mâna la nas, gură sau ochi. Virusul se localizează la nivelul gâtului și se multiplică, invadând organismul.
Simptomele rujeolei
Principalele simptome ale rujeolei sunt febra mare, secrețiile nazale apoase, tusea, rinoreea, erupția cutanată formată din pete mari, plate, care se întrepătrund și inflamația la nivelul ochilor. Primele simptome apar într-un interval de 7-21 zile de la contactul infectant. Erupția apare în medie la 4 zile după primele simptome, iar persoana infectată este contagioasă 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției.
Erupția este însoțită de febra mare, în jur de 39 - 40°C. În cazurile mai puțin complicate, starea generală se ameliorează la 3 zile după apariția erupției, iar pacientul își revine complet în 7-10 zile de la debut.
Complicațiile rujeolei
Rujeolă scade capacitatea de apărare a organismului, adică imunitatea, iar complicațiile intervin în 30% din cazuri. Copiii foarte mici și persoanele imunocompromise sunt mai predispuse la o formă severă de boală, care poate duce chiar la deces.
Cele mai severe complicații ale rujeolei sunt pneumonia, bronchopneumonia, enencefalita, infecții ale urechii sau diaree severă cu deshidratare secundară.
Grupele de risc
Persoanele predispuse la această afecțiune virală sunt ersoanele nevaccinate, cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii subnutriți, femeile gravide și copiii sub vârsta de cinci ani, nevaccinați, și în mod special cei de până la un an sunt considerați a fi în grupa de risc.
Tratament pentru rujeolă
Nu există un tratament pentru rujeolă, fiind o infecție virală, dar există tratament pentru ameliorarea simptomelor rujeolei și pentru prevenirea complicațiilor. Cel mai des se administrează tratamente antitermice pentru a scădea febra, evitându-se aspirina în cazul copiilor. De asemenea, se pot prescrie analgezice pentru a combaterea disconfortului general sau medicamente antitusive.
Cum poate fi prevenită rujeola
Singura metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea. Vaccinul împotriva rujeolei face parte din schema de vaccinare obligatorie propusă de Ministerul Sănătății și se regăsește în compoziția vaccinului ROR, care asigură protecție și contra rubeolei și oreionului. Acesta se administrează bebelușilor până la vârsta de 12 luni, cu rapel între 5 și 7 ani.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Doctor de bine - Dr. Monica Teodorescu, despre problemele dentare la copii: "Există un mit că dinţii de lapte nu contează"