Oamenii de ştiintă fac noi cercetări pentru a afla cât mai multe date despre Covid-19, mai ales despre noua variantă Delta, care se răspândeşte mult mai repede şi este mai agresivă decât tulpinile precedente. Varianta Delta a afectat foarte mult şi copiii. Astfel, dacă până acum, micuţii nu se infectau atât de uşor, se pare ca această tulpină este mult mai agresivă şi în cazul copiilor.
Oamenii de știință de la King's College din Londra au realizat un studiu amplu pentru a afla cu exactitate cât durează, de fapt, simptomele Covid la copii şi adolescenţi. Cercetarea, care a fost publicată în a revista The Lancet Child & Adolescent Health, a analizat cazurile a 1.734 de copii (588 cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani și 1.146 cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani) care au avut un rezultat pozitiv la testul SARS-CoV-2 și o durată calculabilă a bolii.
Ce au descoperit cercetătorii. Câte zile au avut copiii simptome de COVID-19
Potrivit datelor culese la finalul cercetării, oamenii de ştiinţă au descoperit ca majoritatea copiilor infectaţi cu coronavirus s-au recuperat în mai puțin de o săptămână, în medie șase zile (comparativ cu o medie de 11 zile la adulți), și rareori prezintă o boală prelungită.
Copiii mai mici se recuperează mai repede
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că vârsta copiilor este strâns corelată cu durata bolii. Astfel, cu cât copiii sunt mai mici, cu atât prezintă mai puţine zile cu simptome ale bolii. Durata medie a bolii la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani a fost de șapte zile, în timp ce la cei mai mici copii, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, durata medie a fost de cinci zile.
Ce simptome prezinta copiii diagnosticaţi cu COVID-19
În ceea ce privește simptomele care sunt adesea frecvente la copii se numără cefaleea (62,2%) și oboseala (55,0%).
Au mai fost raportate febră (37,7%) și tuse persistentă (25,5%). Absența gustului și a mirosului au fost, de asemenea, prezente, fiind mai frecvente la preadolescenți și adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani decât la copiii mai mici cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.
Copiii prezintă foarte rar simptome de lungă durată în cazul infectării cu coronavirus. Oamenii de ştiinţă au observat că doar 4,4% dintre copii au simptome care durează patru săptămâni sau mai mult, în timp ce 1,8% au simptome care durează opt săptămâni sau mai mult. În comparație cu adulții, aceste procente sunt de 13,3% și, respectiv, 4,5%.