Când ești însărcinată, hainele pot fi o adevărată provocare. Corpul tău se schimbă rapid și nu știi care haine din dulap se vor mai potrivi de la o zi la alta.
Trebuie să îmbraci acest corp, care devine pe zi ce trece tot mai străin și nu îți dai seama în ce vei arăta bine.
Hainele trebuie să fie confortabile, dar lucrul acesta nu înseamnă că va trebui să porți numai colanți și eventual cămășile soțului.
De la corsetele destinate să ascundă burticile crescute, până la tendințele actuale, moda din timpul sarcinii s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor.
Am stat de vorbă cu Gabi Urda, consilier vestimentar, să aflăm cum ar trebui să arate ținutele unei femei însărcinate.
1. Cum se îmbracă femeile însărcinate, la noi și afară, din ce ai observat tu?
Există două categorii de femei însărcinate: cele care își ascund burta și cele care nu fac acest lucru, ba din contră. Depinde mult și de conformație, de cum se îmbrăcau înainte de sarcină și de sezon. În străinătate există mai multe magazine specializate în haine de gravidă. La noi cele mai multe femei nu investesc în haine specifice, decât în lunile în care burta ajunge să fie mare: jeans de gravidă, dresuri cu burtă, eventual o rochie sau bluză.
Dacă lucrează până în lunile avansate, se îmbracă în limitele garderobei restrânse pe care noile forme o permit, în haine mai elegante, adaptate din cele normale, dar cu croieli oversized, în mărimi mai mari, cu materiale elastice.
Dacă stau mai mult acasa, ajung să aibă uniforme vestimentare caracterizate prin comoditate: jeans sau pantalon cu elastic, tricou, pulover larg, încălțări ușoare. Din experiența mea de gravidă, am văzut că poate deveni eliberator când garderoba și alegerile vestimentare ajung să fie mai puține. Creezi câteva ținute pe care le rulezi, te accesorizezi mai mult, cauți să împrumuți de la amicele care au fost însărcinate, să cumperi second hand, mai degrabă decât să investești în piese pe care le vei purta oricum foarte puțin.
2. Ce recomanzi să poarte femeile însărcinate? Do și Don’ts.
Nu există da și nu, există poți sau nu poți. Corpul și ritmul în care el se modifică dictează și schimbările garderobei. Vei purta ce îți este confortabil, nu strânge, îți oferă libertate de mișcare, nu irită pielea și nu presează burta sau sânii.
Nu înseamnă însă că vei rămâne în pijamale sau tricourile soțului toată sarcina. Oricum nici acelea nu ți se vor mai potrivi de la un moment dat încolo.
Schimbările hormonale și transformările corpului în perioada de graviditate aduc multe fluctuații de dispoziție, ridică multe îngrijorări legate de feminitate, “cum eram înainte și cum sunt acum”, dar toate acestea își găsesc soluții de la sine.
Ajută mult să te machiezi puțin, dacă făceai asta și înainte, să te îmbraci îngrijit și feminin. Rochiile sunt cele mai confortabile în această perioadă, iar broșele, eșarfele, cerceii și rujul chiar pot face minuni.
3. Pot fi gravidele în tendințe?
Oricum vor fi, fie că vor, fie că nu. Magazinele marilor retaileri creează colecțiile de gravide cu aceleași materiale și modele ca pe cele normale, doar că adaptate corpului viitoarei mame. Femeile rămân ceea ce erau și înainte de sarcină: dacă se îmbrăcau sport, vor continua să o facă, dacă se îmbrăcau elegant, la fel, sau chic, urban, sexy.
Tot ce se schimbă este numărul de ținute și nivelul de confort în zona burții, a sânilor. Ținem mai mult cont de corp decât o vom face vreodată. Toate hainele se vor raporta la nevoile lui în schimbare, iar acum nu putem trișa.
4. Exista haine “periculoase”?
Da, există hainele prea strâmte, prea sintetice, care irită pielea, cele care presează sânii, sutienele cu sârme, tot ce strânge burta și deranjează. Dar nu mai putem să închidem ochii că ne strânge puțin, facem schimbările imediat și căutam haine confortabile.
5. Cum s-au schimbat hainele de maternitate de-a lungul vremii?
S-au schimbat în același ritm cu celelalte haine. Stilurile și croielile s-au adaptat și pentru gravide. Au rămas rochiile cu talia sub sâni, pe care orice gravidă le poartă, dar apariția țesăturilor elastice a fost revoluționară. Până atunci nimic nu se adapta atât de bine corpului și elastanul a intrat masiv în toate țesăturile hainelor de gravidă.
Și pe vremea străbunicilor noastre existau ii de alăptat, cu fante laterale pentru a scoate sânii mai ușor. Fiecare epocă și-a adaptat hainele și pentru această perioadă din viața femeii.
Acum schimbarea care și-a pus amprenta și pe acest subdomeniu al maternitatii este curentul bio, hainele din bumbac bio, cultivat ecologic, hainele care lasă pielea să respire și care sunt prietenoase cu mediul.
Pentru că nu numai burta va crește, ci și șoldurile, bustul, linia taliei, coapsele, fundul, totul devine mai mare, în cele din urmă, indiferent cât de mult ai rezista, va trebui să adopți hainele de maternitate. Fie că decizi să îți arăti sau nu burtica de gravidă, sperăm ca aceste sfaturi să îți fie de folos.
Gabi Urda este stilist personal și consilier vestimentar și spune că prin alegerile vestimentare pe care le faci poți fi cea mai bună variantă a ta, dacă le înțelegi și să le folosești pentru dezvoltarea personală.
Photo by freestocks on Unsplash