În această primăvară, părinții s-au trezit că trebuie să devină, peste noapte, educatori sau profesori. Grădinițele și școlile au fost închise în perioada stării de urgență, iar cu toții am căpătat, fără voia noastră, încă un rol: acela de dascăl. 

 

Și am înțeles atunci, dacă nu știam dinainte, că această meserie este una foarte solicitantă. 

Pe lângă atribuțiile fiecăruia de la serviciu sau afacere, provocarea a fost să găsim resurse în așa fel încât cei mici să învețe lucruri educative, dar să se și distreze.  

Toată lumea căuta pe Internet activități pe care să le facă împreună cu copilul. Unele grădinițe ofereau cursuri online sau trimeteau pe mail activități. Dar parcă nu erau de ajuns pentru multele ore petrecute în casă și pentru energia copiilor.

Igiena cibernetică se învață din copilarie! Cyber4Kids, campania certSIGN prin care Internetul devine mai prietenos pentru copii

Și dacă ar exista o variantă prin care să știi exact ce activități trebuie să facă un copil într-o săptămână fără să fii nevoit să cauți online, să printezi?

O echipă de specialiști în educație a folosit acest timp „de respiro” și a venit cu o soluție care ascultă nevoile părinților. EDUBOX este o cutie care conține activități zilnice, pentru momentele când copilul este nevoit să stea acasă, pentru că este bolnav sau pentru că grădinița este închisă. 

Mădălina Ion, fondatoare acestui proiect, a creat EDUBOX împreună cu o echipă de profesori care lucrează de mulți ani cu preșcolari, în grădinițele Butterfly.

Din inerția în care eram mobilizate să facem lucruri noi permanent, pentru copiii de la grădiniță, ne-am oprit brusc în martie. Am lucrat online atunci, dar auzeam tot mai des părinți care spuneau ca internetul este plin de resurse, dar nu știu ce este bun și cum să le combine ca să facă activități echilibrate, nu aveau mereu acces la imprimantă sau nu puteau să lase copilul la laptop, când și ei aveau treabă. Părinții spuneau că se simt vinovați, că nu au răbdare și deci nu sunt părinți buni. Așa ne-a venit ideea să facem pentru părinți și copii ce știm noi cel mai bine, am creat proiectul EDUBOX”, spune Mădălina Ion.

Cutiile EDUBOX conțin:

activități săptămânale pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani

suport online pentru adulții care fac acasă activitățile zilnice cu copiii

consiliere pentru părinți pentru a se adapta cât mai ușor nevoilor educaționale ale copiilor, în zilele în care cei mici nu pot merge la grădiniță.

Fiecare zi înseamnă o nouă activitate care îl va stimula pe copil din toate punctele de vedere:  intelectual, cognitiv, emoțional, creativ, atitudinal și motric. Activitățile sunt adaptate vârstei și organizate conform programei școlare.

Proiectul EDUBOX răspunde nevoilor copiilor, care au dreptul la educație chiar și când nu pot merge la grădiniță, dar și părinților care s-au trezit și în rolul de profesori.

Părinții sunt încurajați să trimită lucrările copiilor echipei EDUBOX, pentru ca specialiștii să poată oferi sugestii, dar să poată face și evaluări ale activității copilului.  

Cutiile au fost achiziționate și de unii educatori pentru a le folosi la clasă.

Echipa EDUBOX își dorește ca metoda creată de ei să ajungă și în grăginițele din zonele defavorizate. În acest scop plănuiește să atragă sponsori cu ajutorul cărora copiii care nu își permit astfel de programe să poată beneficia de cutiile EDUBOX. 

Proiectul EDUBOX este în curs de  validare la Ministerul Educației.