Un studiu citat de Daily health Post îi îndeamnă pe părinți să-și îmbrățișeze copiii cât mai des.

Cu cât ne îmbrățișăm mai des copiii, cu atât creierul lor se dezvoltă mai bine, susțin cercetătorii, iar totul are legătură cu eliberarea hormonului numit oxitocină.

Oxitocina este un hormon și neurotransmițător pe care îl produce hipotalamusul și îl secretă glanda pituitară. Oamenii de știință l-au identificat și observat pentru prima dată în 1906. Oxitocina este esențială în procesul nașterii la mamifere, stimulând contracțiile uterine și alăptarea. Studiile ulterioare i-au identificat un rol mult mai profund, în interacțiunea socială și legăturile dintre oameni. Oamenii de știință îl numesc „hormonul iubirii“.

Un studiu asupra oxitocinei la părinții cu sugari arată că nivelul acestui hormon crește acolo unde există interacțiuni dese și profunde cu bebelușii. În plus, s-a constatat o creștere a oxitocinei și la părinții care s-au bucurat de relații strânse cu partenerii lor și cu propriii lor părinți, indicând că transmitem hormonul iubirii prin interacțiune socială pozitivă.

De partea cealaltă, niveluri scăzute de oxitocină au fost observate în cazul mamelor stresate și în cazul interacțiunii negative cu copiii.

Astfel, studiul scoate la iveală rolul pe care iubirea și afecțiunea îl au în dezvoltarea armonioasă a oamenilor încă de la vârste fragede. Creierul uman produce oxitocină în orice moment în care este martorul unei dovezi de afecțiune, cum ar fi îmbrățișările.

Îmbrățișarea copilului este cel mai natural instinct pe care îl are un părinte, deoarece coduce la eliberea de oxitocină atât în cazul lui, cât și al copilului, deci provoacă o stare generală de bine.

Astfel, cu cât un copil primește mai multă afecțiune în copilărie, cu atât își formează o bază emoțională și fizică solidă și capacitatea de a avea încredere și de a dezvolta legături strânse cu cei din jur.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: