Copilul s-a trezit cu tuse, dureri de cap sau cu febră? Cel mai probabil este răcit și, prin urmare, rămâne acasă. Indicat este să mergi la medicul pediatru pentru a aflat cu exactitate ce afecțiune are copilul și să-i administrezi un tratament corect. Cu toate acestea, mulți părinți fac frecvent greșeli atunci când vine vorba despre îngrijirea copiilor bolnavi. Un medic pediatru de la Harvard a explicat care sunt cel mai des întâlnite erori:
Nu te concentra niciodată pe ceea ce arată termometrul
Potrivit medicului pediatru, termometrele "nu sunt cele mai precise instrumente".
"Dacă este calm, respiră normal și este bine hidratat, probabil că nu este o urgență". Dacă pare foarte bolnav, chiar dacă termometrul nu arată febră, "este posibil să aibă nevoie de îngrijiri medicale".
Acestea fiind spuse, pentru orice semn de boală, cel mai bine este să discutați îngrijorările cu un medic.
Nu ezitați să folosiți medicamente pentru a reduce febra.
Pentru a reduce febra la bebeluși și copii puteți folosi medicamente precum paracetamolul și ibuprofenul, deși în cazul copiilor cu vârsta sub 3 luni trebuie să consultați medicul pediatru.
Dar dacă medicația se prelungește de mai multe ori pe zi, pentru mai mult de 3 ori pe zi, "probabil că este momentul să consultați un medic", recomandă el.
Nu-i treziți pentru a le da medicamente
După cum subliniază Fradin, dacă copilul dumneavoastră este calm și odihnit, "nu este o urgență care să necesite medicație". Somnul este o parte importantă a recuperării și creșterii unui copil, în timp ce recuperarea somnului poate fi dificilă dacă acesta este bolnav.
De fapt, potrivit științei, lăsând o febră moderată să își urmeze cursul ajută la trecerea mai rapidă a infecției. "Permițându-le să se odihnească, sistemul lor imunitar poate fi mai bine echipat pentru a-și face treaba și a ajuta la combaterea virușilor", spune pediatrul.
Mierea este singurul remediu împotriva tusei pe care îl folosește
Medicamentele împotriva tusei, cum ar fi codeina sau dextrometorfanul, pot face mai mult rău decât bine, motiv pentru care Academia Americană de Pediatrie le recomandă să nu le folosească.
După cum avertizează Asociația Spaniolă de Pediatrie, "ingredientul activ dextrometorfan este potențial adictiv, astfel încât utilizarea prelungită poate duce la toleranță și la dependență mentală și fizică". În special în cazul adolescenților.
De aceea, pentru copiii săi, pediatrul folosește "exclusiv miere sau sirop de tuse cu miere ca ingredient principal". S-a dovedit că acestea funcționează la fel de bine ca și alte medicamente, dar cu mai puține riscuri, explică specialistul.
Nu măsurați niciodată medicamentele în lingurițe
Dozele pentru copii variază în funcție de vârstă și greutate. Lingurițele sunt de dimensiuni diferite și uneori poate fi complexă adaptarea dozei. "Din motive de siguranță, dau întotdeauna informații despre doze în mililitri pentru a îmbunătăți precizia și a evita erorile.
foto: Shutterstock