Orice copil este bine să aibă un program clar de somn și odihnă. Lipsa unei discipline a somnului poate conduce la tulburări grave de dezvoltare, dar și psihice, atenționează specialiștii.
Copiii care adorm târziu riscă să dezvolte, în viitor, probleme psihiatrice. Sună dur, dar este o realitate pe care cercetătorii o pun pe seama nerespectării ritmului circadian. Prin urmare, nu doar dezvoltarea fizică este influențată de cât, cum și când doarme copilul, ci și cea psihică.
Un copil care se culcă târziu pentru că părinții fac mereu compromisuri, un copil care mai stă puțin cu ochii în smartphone, tabletă sau televizor înainte să adoarmă sau unul care nu are nicio disciplină a somnului, din varii motive, va fi mereu lipsit de energie și nu va darandament în activitățile sale zilnice, școlare sau extrașcolare. Iar faptul că în multe familii copiii au ajuns să fie cei care îi trimit la culcare pe părinți are efecte devastatoare pentru sănătatea mintală a urmașilor noștri.
Ce tulburări provoacă lipsa disciplinei somnului
Un copil obosit nu va reuși aproape deloc să se concentreze în timpul zilei și poate ajunge chiar să experimenteze episoade de anxietate și alte tulburări.
Psihiatrii pun acest lucru pe seama faptului că hormonii de creștere nu au când să „lucreze” dacă un copil nu doarme suficient. Inclusiv studiile imagistice au relevat faptul că hormonii de creștere sunt cei mami activi în a patra fază a somnului, care ar trebui să înceapă undeva în jurul orei 0.30. Or, dacă un copil abia atunci se culcă, este de așteptat să apară dereglări în dezvoltarea sa.
Indisciplina somnului este, în sine, o problemă de sănătate care poate avea efecte devastatoare pe termen lung pentru sănătatea mintală.