Odată cu venirea verii și începerea sezonului estival începe să crească și numărul de copii care ajung să se piardă de părinți. Dacă vreți să vă asigurați că micuții voștri vor ajunge în siguranță înapoi în caz că se pierd pe plajă, prin parc sau pe la evenimentele în aer liber, nu e niciodată prea devreme să îi „antrenezi”.

Învață copilul cum să acționeze în caz că se pierde

Copilul trebuie să învețe cât de devreme se poate să își spună numele complet, pe cel al părinților și să știe pe de rost numărul de telefon al mamei și al tatălui. Preventiv, pentru eventualitatea în care nu se descurcă tocmai bine, scrie sau coase aceste date pe o etichetă lipită pe interiorul hainelor sau chiar în interiorul încălțărilor celui mic.

Copilul trebuie să știe că nu este bine să primească nimic de la străini sau să accepte să urce într-o mașină cu un necunoscut, dacă tu nu ești de față.

Atunci când crede că s-a rătăcit de părinți, copilul trebuie să știe că este bine să se așeze și să vă strige pe nume. Puteți să îl învățați asta prin intermediul unui joc care să îl învețe să aștepte într-un loc până când va fi găsit de mama sau de tata.

Dacă se pierde de voi, părinții, într-un loc public, poate să caute un agent de pază, un polițist sau o altă persoană în uniformă să îl ajute să vă contacteze telefonic. Poate apela și la o altă mamă cu copii, dar sub nicio formă nu trebuie să plece din locul în care și-a dat seama că s-a rătăcit.

Când copilul este ceva mai mare, atunci când ajungeți într-un loc în care s-ar putea pierde de voi stabiliți un punct de întâlnire (scena, la un spectacol, recepția la un hotel etc.). Alegeți împreună punctul de reper și asigurați-vă că știe să ajungă acolo în caz că vă pierdeți unii de alții.

Când copilul este suficient de mare pentru a avea propriul telefon, instalați-i pe el o aplicație prin care să îl puteți localiza. El trebuie să știe că nu are voie niciodată să închidă aplicația.