„Îngerul bunicului” spune povestea vieții unui om, cu urcușuri și coborâșuri și a unui… înger păzitor. Cartea, deși scrisă simplu, este foarte profundă și poate fi folosită ca punct de plecare pentru discuții despre îngeri, viață și moarte și despre război.
Avem tendința să îi protejăm pe cei mici de lucrurile negative din viețile noastre. Dar uneori este bine să nu ne îngrijorăm prea mult și să le oferim șansa de a experimenta o poveste minunată.
Cartea poate fi comandată de aici
Cartea este viața unui bunic care îi povestește nepotului său despre experiențele sale din copilărie, despre viața în Germania nazistă, despre al doilea război mondial și despre familia sa.
Bunicului îi place să spună povești: cum aproape a fost lovit de un autobuz, cum era să fie mușcat de un câine mare, cum se urca în cei mai înalți copaci sau cum a trecut prin război.
Bunicul a dus o viață neobișnuit de binecuvântată!
La un moment dat, spune chiar „am avut mult noroc”, dar poate că mai mult decât simplul noroc l-a ținut în siguranță. Noi vedem pe fiecare pagină cum îngerul este acolo lângă el și îl protejează de orice ar putea să îi facă rău. Îngerul ține departe toate capcanele vieții de zi cu zi, pe care cel apărat nici măcar nu le conștientizează.
Sunt mai multe moduri în care această carte poate fi citită.
Copiii mici pot face cunoștință cu îngerul păzitor care îl protejează pe tot parcursul vieții pe copilul, adolescentul și mai apoi pe bărbatul aflat acum pe patul de moarte.
În cazul copiilor mai mărișori poți atinge subiecte precum războiul, steaua galbenă de pe haina prietenului său, Joseph sau sărăcia și foametea.
Plecând de la povestea cărții putem discuta cu copiii despre noroc și ghinion, despre viață și greutățile ei și mai ales, despre recunoștință. Bunicul este recunoscător pentru viața lui și pentru ceea ce are.
Această carte poate fi citită și în momentul despărțirii de un bunic sau de o rudă pentru a-i face pe copii să treacă mai ușor peste acest moment, știind că există întotdeauna cineva care îi veghează.
La sfârșitul vieții, bunicul îi lasă moștenire nepotului cel mai prețios dar: bucuria de a trăi și încrederea că viața are sens. Băiatul își ia la revedere de la bunic și iese în piață, unde acum, fără să știe, este urmat de același înger.
Sunt rare cărțile care reușesc să le spună copiilor, cu un minim de cuvinte, o poveste profundă despre viață și moarte. Jutta Bauer reușește! Minimalismul ei grafic și capacitatea de a sintetiza idei majore în povești aparent simple fac ca „Îngerul bunicului” să fie una dintre cele mai emoționante cărți pentru copii despre viață și moarte, despre bucurie și suferință, despre bunici și nepoți.
Cartea a fost nominalizată la Premiul German pentru Literatură de Tineret. În 2010, Jutta Bauer a câștigat Premiului Hans Christian Andersen pentru întreaga operă, cea mai înaltă distincție acordată unui ilustrator de carte pentru copii.
Cartea a apărut la Editura Frontiera, are 56 de pagini și este recomandată copiilor cu vârste de 4-8 ani.
Foto: https://editurafrontiera.ro/