Să ne asigurăm că cei mici cunosc regulile de siguranță pe stradă poate fi esențial pentru prevenirea accidentelor. Indiferent de vârsta copilului tău, siguranța rutieră este una dintre cele mai importante lecții pe care le va învăța.

Pentru a fi cu adevărat eficientă, predarea regulilor rutiere trebuie făcută în funcție de vârstă. Pentru copiii preșcolari, acest lucru înseamnă mesaje simple și clare și găsirea unor modalități distractive de a-i familiariza cu aceste mesaje și repetarea lor în mod regulat. 

Putem face exerciții cu copiii pe stradă în așa fel încât să înțeleagă importanța regulilor: să le arătăm semnele de circulație, să le spunem de ce traversăm numai pe la trecerea de pietoni și numai la culoarea verde. 

Citește și regulile de circulație pe care toți copiii trebuie să le știe aici

Dar putem să ne jucăm și în casă, cu ajutorul unor activități haioase. 

Echipa de la Asociația EDIT a realizat un manual prin care își dorește să contribuie la educarea celor mici în ceea ce privește educația rutieră, prin joacă, publicată la Editura Corint.

Vulpița Vio și Iepurașul Rică, eroii cărții “Ora de Educație Rutieră. Vio și Rică în oraș”, sunt dornici să afle cum să meargă pe stradă în siguranță. Împreună cu ei, copiii vor descoperi cum pot deveni mai responsabili, cum pot avea singuri grijă de ei și cum să evite riscurile.

 

Din plimbare în plimbare, Vio și Rică ajung la marginea orașului și, cum era prima dată când ajungeau în acest loc, nu prea știu ce să facă.

Când vor să traverseze, cei doi se sperie foarte tare de mașini și încep să observe cum procedează oamenii. Descoperă semaforul și culorile lui și semnalele polițistului. Ba chiar sunt ajutați de porumbeii din oraș, care îi învață numărul de urgență 112. 

Copiii vor găsi în această carte activități amuzante, vor desena, vor colora, vor avea de ales între imagini corecte sau nu, vor decupa și lipi semafoare și pietoni, vor rezolva labirinturi, vor găsi diferențe între fotografii, toate acestea urmărind aventurile celor două simpatice personaje prin oraș. 

Vio și Rică găsesc sfaturi despre cum să rămână în siguranță ca pietoni, ca pasageri în mașină sau în calitate de călători în mijloacele de transport în comun. 

Un alt capitol este dedicat plimbării cu bicicleta, iar copiii află unde este permis să folosească bicicleta, dar și cum trebuie să se echipeze pentru a nu se răni. 

Cei doi eroi sunt intrigați de micuța cutiuță neagră pe care o țin oamenii în mâini și care îi face să nu mai fie atenți. Așa cunoaștem pericolul pe care îl reprezintă folosirea telefoanelor pe stradă.

În joacă, într-o manieră interactivă, cu ajutorul vulpiței și iepurașului, copiii învață să circule corect și responsabil. 

O parte semnificativă a profitului rezultat în urma comercializării acestei cărți va fi folosită pentru a implementa proiectul „Ora de Educație Rutieră” în cât mai multe grădinițe și școli din toată țara.

Cartea, apărută la Editura Corint, are 98 de pagini și poate fi folosită atât de preșcolari, cât și de școlarii mici.