Un studiu de amploare a scos la iveală o descoperire îngrijorătoare: practica lăsării bebelușilor în fața ecranului este extrem de nocivă.
Primii trei ani din viața unui copil sunt cruciali pentru dezvoltarea cognitivă. Este o perioadă în care creierul este mult mai receptiv la influențele pozitive și mult mai vulnerabil la cele negative decât în orice altă etapă a vieții. În acest context, expunerea la televizor a bebelușilor (0-1 an) sau a copiilor mici (1-3 ani) este periculoasă, deoarece au un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu autism.
Pediatrii și psihologii recomandă precauție în utilizarea televizorului, pentru că în exces, poate avea efecte negative asupra celor mici.
Bebeluşii care se uită la televizor cel puţin două ore pe zi au un risc de 3,5 ori mai mare de a fi diagnosticaţi cu autism până la vârsta de trei ani, potrivit unui studiu efectuat pe 84.000 de copii.
Timpul petrecut în faţa ecranului este legat de creşterea ratei de autism. Experţii de la Universitatea din Yamanashi au declarat că descoperirile lor susţin limitarea timpului excesiv petrecut în faţa ecranelor în rândul sugarilor. Pandemia Covid a declanşat o schimbare rapidă a stilului de viaţă, crescând timpul petrecut în faţa ecranului în rândul copiilor din întreaga lume, ceea ce a mărit considerabil și riscul de a primi diagnosticul de autism. De cele mai multe ori, autismul este depistat între doi şi trei ani.
Autism - factori de risc
Oamenii de ştiinţă nu ştiu cu exactitate ce cauzează autismul, dar acesta este uneori transmis copiilor de la părinţii lor. Iar studiile sugerează că este mai frecvent la copiii părinţilor mai în vârstă, precum şi la mamele care sunt supraponderale sau care suferă de complicaţii în timpul sarcinii.
Copiilor afectaţi le poate fi greu să stabilească un contact vizual, să înţeleagă ce simt ceilalţi sau să aibă un interes deosebit pentru anumite subiecte. De asemenea, tinerilor le poate lua mai mult timp să înţeleagă informaţiile sau să repete lucrurile.
Rezultatele studiului de amploare, publicate în revista JAMA Pediatrics, arată că proporţia de băieţi cu autism a crescut odată cu creşterea timpului petrecut în faţa ecranelor. În comparaţie cu băieţii care nu se uitau deloc la televizor, cei care se uitau mai puţin de 60 de minute pe zi la televizor aveau cu 38% mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu autism în următorii doi ani.
Şansele au fost de 2,16 ori mai mari în rândul băieţilor care se uitau până la două ore pe zi. Între timp, ratele au fost de 3,48 ori mai mari la băieţii care au petrecut până la patru ore uitându-se la ecrane în fiecare zi.
Recomandarea OMS
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că cei mici nu ar trebui să fie expuşi la ecrane în primele 12 luni de viaţă. În ciuda acestui sfat, echipa a declarat că nouă din 10 copii incluşi în studiu au fost expuşi la ecrane până la vârsta de un an.
Cât de nocive sunt dispozitivele electronice pentru bebeluși
Echipa a declarat că timpul petrecut în faţa ecranelor ar putea afecta ratele de autism, deoarece s-a demonstrat că undele electromagnetice emise de ecrane afectează comportamentul. Dispozitivele electronice stimulează molecule care au fost legate de simptome asemănătoare autismului.
„În copilărie, când neurodezvoltarea este activă, factorii de mediu, cum ar fi stimularea electrică prin intermediul ecranelor şi stimularea luminoasă de la vedere, pot afecta neurodezvoltarea şi modificările de novo ale secvenţelor”, au declarat cercetătorii.
Foto shutterstock.com