La fel cum nu vă puteți forța copiii să dea sărutări adulților, nu-i puteți forța nici să le primească. Copiii nu înțeleg "bunele maniere". Dacă îi înveți să nu aibă încredere în străini și apoi îi forțezi să îi salute, nu are niciun sens pentru ei.

 

Poate că aveți obiceiul de a vă săruta copiii pe gură și poate că ei se simt confortabil cu acest lucru, dar, dacă îi presați să accepte aceste semne de afecțiune (de la dumneavoastră sau de la altcineva), ei nu vor înțelege conceptul de consimțământ.

De ce își șterge copilul tău sărutările de pe față

Potrivit experților în psihologie de la Universitatea Complutense din Madrid, este posibil ca un copil să nu vrea să dea sau să primească sărutări pentru că pur și simplu nu îi place persoana respectivă. Copiii pot foarte sensibili și pot vedea lucruri pe care adulții nu le văd. 

Cel mic poate șterge sărutul pentru a atrage atenția celui care sărută și a părinților și pentru a arăta respingere sau dezacordul. De asemenea, poate fi legat de faptul că sunt timizi sau preferă alte semne de afecțiune.

Un copil poate fi afectat puternic dacă intră adesea în contact cu persoane pe care nu le agreează. Ei cresc cu nesiguranțe și, mai devreme sau mai târziu, acestea își vor pune amprenta.

Oferiți-i copilului, întrebați-l dacă se simte mai confortabil cu o strângere de mână, dar, mai presus de toate, nu-l certați. În particular, îi puteți întreba de ce a făcut-o și le puteți valida emoțiile.