Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat startul campaniei de vaccinare anti-COVID în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Părinții pot merge cu copii lor la vaccinare începând cu data de 26 ianuarie.

CNCAV a precizat că riscul de dezvoltare a formelor grave de COVID-19 există și în rândul copiilor din categoria de vârstă 5-11 ani și din acest motiv este justificată vaccinarea.

„Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 riscă să prezinte și forme grave de COVID-19. De asemenea, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție. Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși”, scrie CNCAV pe pagina RO Vaccinare.

De asemenea, specialiștii au explicat că vaccinarea este justificată deoarece protejează copiii atât de efectele directe, imediate ale bolii, cât și de efectele pe termen lung. Copiii sunt protejați pentru riscul de spitalizare sau de a dezvolta o formă moderată până la o formă critică de boală, precum și de apariția miocarditei sau a sindromului multiinflamator sistemic.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: