Începând cu data de 26 ianuarie 2022, în România vor putea primi vaccinul anti-COVID și copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Anunțul a fost făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV).

CNCAV a răspuns și unora dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la vaccinarea copiilor. Specialiștii au explicat de ce este necesară vaccinarea anti-COVID și la această categorie de vârstă, punctând faptul că și micuții pot dezvolta forme grave ale bolii.

„Obiectivul principal al vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5-11 ani este de fi protejați împotriva infecției SARS-CoV-2 și de a reduce povara generală a bolii la această grupă de vârstă. Copiii cu afecțiuni cronice ar trebui să aibă prioritate, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme severe de boală. Riscul de a dezvolta o formă severă de boală nu este însă de neglijat chiar și în cazul copiilor fără afecțiuni cronice”, au explicat specialiștii CNCAV.

Potrivit CNCAV, copiii urmează să primească vaccinul Comirnaty-Pfizer-BioNTech, care este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru administrarea la grupa de vârstă 5- 11 ani.

Experții recomandă părinților ai căror copii au probleme de sănătate să consulte medicul pediatru sau pe cel de familie înainte de administrarea vaccinului.

„În cazul în care copilul nu are nicio problemă medicală deosebită de sănătate (boli cronice, alergii, tratamente imunosupresive, etc.) acesta poate să fie programat pentru a fi vaccinat fără un consult medical prealabil”, au transmis specialiștii.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: