În săptămâna 16 de sarcină sau la 14 săptămâni de la concepție, copilul s-a mai dezvoltat un pic, își poate ține capul mult mai drept decât o făcea înainte, ochii s-au mai apropiat, iar urechile sunt aproape de poziția finală.

De acum să te aștepți la mișcări mult mai coordonate, pe care le poți simți mult mai ușor, dar care se pot sesiza și la ecografie. Tot în această săptămână, fătul a descoperit și cordonul ombilical și va începe să tragă de el.

Nu te îngrijora, niciodată nu va trage atât de tare de el încât să nu mai primească suficientă cantitate de oxigen sau dacă o va face, îl va elibera înainte să i se întâmple ceva rău.

Sistemul circulator și cel urinar lucrează la capacitate maximă și copilul inhalează și elimină la nivelul plămânilor lichid amniotic.

Până în această etapă a sarcinii copilul are aproximativ 12 cm, măsurat de la creștet la șezut și cântărește aproape 100 grame, fiind de mărimea unui avocado. În următoarele săptămâni, copilul va crește intens, dublându-și greutatea și adăugând centimetri la înălțime.

Pentru tine în această etapă cel mai greu poate fi să vezi cum se acumulează kilogramele, dar trebuie să te gândești numai la faptul că fiecare kilogram acumulat este un semn de sănătate pentru bebelușul tău.

Mai mult decât atât, atâta timp cât mănânci sănătos, reduci cantitatea de alimente procesate, bei multă apă și faci exerciții fizice în mod constant chiar și în timpul sarcinii, vei fi ok și pe termen lung. 

Mucoasa nazală este și ea influențată de hormonii de sarcină care circulă în corp. Te poți confrunta cu congestie nazală și, eventual, chiar sângerări nazale. Din păcate, acest aspect se poate înrăutăți pe măsură ce progresează sarcina, dar poți discuta cu medicul tău despre diverse recomandări care să îți calmeze inflamația. 

De reținut: Nu face niciodată comparații între tine și o altă femeie însărcinată. Ai toate motivele din lume să fii mândră de tine și de noua ta formă. Lasă-te admirată.