Dacă ai ajuns în acest punct, nu mai ai altceva de făcut decât să aștepți. Este o chestiune de ore sau zile până vei naște.

 

Odihnește-te cât mai mult, vorbește cu micuțul din burtică, deoarece în această fază a sarcinii recunoaște sunetele familiare.

Organele sunt perfect funcționale, însă trebuie să știi că nervii optici încă își continuă dezvoltarea câteva săptămâni după naștere. De aceea, nou-născuții au vederea mai slabă imediat după ce vin pe lume.

Bebelușul începe să piardă din substanța albicioasă care i-a protejat pielea până acum, vernix-ul. Oasele i s-au întărit, cu excepția celor de la nivelul craniului care sunt mai moi pentru a putea permite suprapunerea lor când copilul se naște. Drept urmare, forma capului copilului va fi ușor conică pentru o perioadă.

În medie, copilul va avea în jur de 51 cm și va cântări aproximativ 3,4 kg, dar intervalul 2,5 - 3,8 kg este considerat unul sănătos.

De reținut: Discută cu medicul care îți urmărește sarcina detalii importante despre naștere dacă micuțul întârzie să apară. Este esențial să știi despre posibilitatea depășirii termenului, când și dacă este necesară inducerea travaliului și când este cazul de cezariană.