În săptămâna 21 de sarcină sau la 19 săptămâni de la concepție copilul este din ce în ce mai activ și va începe să își diversifice mișcările.

De acum vei știi cu siguranță să faci diferența între mișcările lui și alte lucruri care se întâmplă în organismul tău pe parcursul sarcinii.

În această etapă, ochii se dezvoltă cel mai mult, sprâncenele și pleoapele sunt dezvoltate complet, iar acum copilul poate să și clipească. Dacă este băiat, testiculele coboară la nivelul scrotului în zilele ce urmează, iar dacă este fată trebuie să știi că vaginul începe să i se formeze.

La sfârșitul acestei săptămâni copilul are aproape 26.7 de cm în lungime, fiind aproximativ de mărimea unui morcov, și cântărește deja 360 de grame.

Acesta este momentul din timpul sarcinii când toată lumea va începe să îți observe burtica, iar majoritatea va dori să și pună mâna pe abdomenul tău.

Dacă te deranjează, este perfect normal să le spui acest lucru persoanelor care vor să te atingă, iar dacă vei auzi comentarii că ești prea mare sau prea mică pentru această etapă a sarcinii, nu te panica și amintește-ți mereu că fiecare corp este unic și fiecare femeie se dezvoltă în ritmul ei. Important este să mergi regulat la controalele medicale pentru a te asigura că dezvoltarea copilului este în limite normale.

Un aspect mai puțin plăcut este faptul că pot apărea vergeturi de acum înainte, iar cele mai frecvente zone sunt abdomenul, brațele, fesele și coapsele.

Acestea reprezintă o marcă a gravidității, iar ereditatea este responsabilă de natura pielii. Nu încerca să apelezi la tot felul de tratamente minune care promit să te ajute să nu faci vergeturi, sunt marketing pur. Vergeturile vor începe să se atenueze și vor deveni considerabil mai puțin evidente după 6-12 luni după ce vei naște.

Pielea întinsă de pe abdomen îți poate provoca senzația de mâncărime, mai ales dacă nu o hidratezi suficient. Încearcă să te îmbraci numai cu haine din bumbac și să apelezi la detergenți pentru piele sensibilă.

În cazul în care simți această senzație la nivelul mâinilor și picioarelor, în special în trimestrul 3 de sarcina, există posibilitatea să ai o afecțiune a ficatului numită colestază de sarcină  și este indicat să mergi la un control pentru a elimina orice îndoială.

De reținut: Ca să frutifici la maximum consultațiile prenatale, notează-ți orice fel de întrebare pe care o ai pentru mediul ginecolog care îți monitorizează sarcina. Dacă ai însă întrebări urgente sau simptome mai puțin obișnuite, consultă medicul imediat, nu aștepta până la următoarea consultație.