În săptămâna 22 de sarcină sau la 20 de săptămâni de la concepție, bebelușul arată deja ca un nou-născut în miniatură.

Buzele, pleoapele și sprâncenele se pot distinge mai bine și, deși irisul nu are încă pigment, ochii sunt aproape formați. 

Mugurii dentari de dimensiuni mici, primele semne ale dinților, încep să se formeze sub gingie. Corpul copilului este acoperit complet de un tip de păr fin numit lanugo, care menține la nivelul pielii vernix caseosa, o substanță grasă și protectivă împotriva imersiei îndelungate în lichidul amniotic.

Pielea copilului este încă ridată și translucidă, iar pancreasul se dezvoltă în mod constant.

Până în această etapă a sarcinii, copilul măsoară deja 27.8 cm de la creștet până la călcâi și are aproximativ 430 de grame, fiind de măsura unui dovlecel.

Trebuie să te aștepți ca în săptămânile care urmează, picioarele și gleznele să se umfle, mai ales spre sfârșitul zilei. Circulația încetinită la nivelul membrelor inferioare asociată cu modificări ale sângelui având că efect retenția de lichide pot determina tumefierea picioarelor, cunoscută sub denumirea de edem.

Nu trebuie însă să te îngrijorezi. Imediat după naștere, corpul va elimina aceste lichide, vei urina și vei transpira în exces în primele zile. Te va ajuta mult dacă stai întinsă pe partea stângă sau dacă îți ții picioarele pe un scăunel atunci când stai la birou. Evită să stai în șezut sau în picioare pentru o perioada lungă de timp.

Hidratarea adecvată, în funcție de cerințele corpului te va ajuta să previi retenția de lichide. Tumefierea excesivă poate fi un semn al unei condiții serioase numită preeclampsie. Sună imediat medicul obstetrician dacă observi apariția bruscă a unui edem sau dacă acesta este în cantitate mare la nivelul picioarelor sau gleznelor și dacă față și zona din jurul ochilor sunt umflate.

De reținut: Încearcă să obții mereu informațiile corecte și participă la un curs destinat viitoarelor mămici. Este timpul să te documentezi despre momentul travaliului și să înveți tehnici de relaxare care să îți fie de folos în acele momente.