În săptămâna 28 începe cel de-al treilea trimestru de sarcină. Ești pe ultima sută de metri și nu a mai rămas mult timp până vei face cunoștiință cu bebelușul.

În această săptămână pleoapele copilului încep să se deschidă parțial, iar genele sunt deja formate. La această vârstă, micuțul are aproximativ un kilogram, iar de acum va lua constant în greutate.

Este perioada în care se formează acele șanțuri și striații asociate creierului uman. Părul de pe cap începe să crească mai mult, însă nu este obligatoriu ca toți bebelușii să aibă o podoabă capilară la naștere. Bebelușul se află într-o etapă vitală a dezvoltării plămânilor, în care se maturizează tuburile bronhice.

Simptomele pe care le resimți din această săptămână pot suferi anumite modificări și pot apărea unele noi precum crampele musculare, constipația, insomnia. Asta dacă nu le-ai experimentat deja.

Vizitele la medic vor fi mai dese, probabil cam la două săptămâni, apoi și mai des, în funcție de sfatul specialistului care îți urmărește sarcina. Trebuie să faci câteva teste legate de RH și de diabetul gestațional, dar doar la recomandarea ginecologului.

Ai grijă să nu faci efort susținut, să te odihnești și să te alimentezi corespunzător. Mișcarea ajută la circulația sângelui, așa că plimbările ușoare sunt indicate, atât cât îți permite corpul, fără a exagera.

De reținut: Analiza RH-ului este foarte importantă. Dacă ai RH negativ și nu s-au produs încă anticorpi anti-RH, atunci în această săptămână va fi nevoie de o infecție cunoscută sub numele RhoGAM, care este utilă pentru prevenirea dezvoltării de anticorpi.