Acum că urmează să devii mamă, trebuie să acorzi mai multă atenție rutinei zilnice și să îți regândești într-un fel tabieturile. De exemplu, sarcina și dușurile fierbinți sau băile lungi cu spumă sunt o combinației periculoasă.
Explicația este că, o baie cu apă fierbinte, cu o durată mai mare de 10 minute, conduce la creșterea temperaturii corpului, aceasta depășind valoarea de 38.9 grade Celsius. Această condiție poartă numele de hipertermie și, conform studiilor, riscul apariției unui avort spontan este crescut. În plus, pot determina la făt apariția unor defecte de tub neural, adică o serie de anomalii severe la nivelul măduvei spinării și a creierului. De aceea, îți recomandăm ca, cel puțin în primele 4-6 săptămâni de sarcină, să eviți expunerea la temperaturi ridicate.
În cazul în care ai făcut o baie fierbinte, care a durat mai mult decât este recomandat în primele săptămâni de sarcină, nu ezita să vorbești cu medicul care îți urmărește sarcina. Acesta îți poate spune care sunt metodele prin care pot fi detectate defectele de tub neural în timpul sarcinii.
Debutul săptămânii cu numărul 5 marchează și începutul perioadei embrionare. Aceasta durează până în săptămâna 10 de sarcină. Pe parcursul acestor săptămâni, măduva spinării, creierul, inima și alte organe încep să se formeze. De aceea, medicii specialiști consideră că în această perioadă copilul este cel mai vulnerabil la orice poate interfera cu dezvoltarea sa.
În acest moment, bebelușul seamănă cu un mormoloc, este foarte mic, iar la finalul acestei săptămâni va avea dimensiunea unei semințe de muștar, cu o lungime de 3 milimetri.
Până în săptămâna 20, copilul se măsoară de la creștet la șezut - lungime vertex-coccis. Apoi, aceasta va fi înlocuită cu lungimea vertex-călcâi.
În săptămâna 5 de sarcină își fac simțită prezența și simptomele timpurii de sarcină, care sunt intense și mai puțin plăcute.
Sâni măriți și sensibili la atingere. Modificările hormonale pot face sânii să devină sensibili și dureroși, chiar după două sau trei săptămâni de la concepție. Este posibil să îi simți mai plini și mai grei.
Greața cu sau fără vărsături. Cunoscute și drept “grețuri matinale”, aceastea pot debuta oricând, atât în timpul nopții, cât și în timpul zilei, la aproximativ trei săptămâni de la concepție. Femeile gravide au un simț al mirosului mai accentuat, motiv pentru care mirosurile puternice, precum sunt cele de mâncare, parfum sau fum de țigară, le-ar putea provoca senzația de rău și vomă.
Oboseala. Creșterea nivelului de progesteron aduce cu sine și apariția unei stări de oboseală. În plus, scăderea nivelului de glucoză din sânge, tensiunea arterială scăzută și creșterea producției de sânge, conduc la apariția unei stări apatice.
Pofta sau aversiunea pentru anumite alimente. Mirosurile care altădată te încântau peste măsură sau se numărau printre preferatele tale au șanse mari acum să te deranjeze. Prin urmare, alimentele preferate înainte de sarcină pot acum să nu mai fie atât de apetisante. Pe de altă parte, poți avea acum poftă de alimente pe care în trecut nu le-ai fi gustat vreodată. Toate acestea se întâmplă din cauza modificărilor hormonale. Aceste schimbări de preferințe sunt accentuate mai ales în primul trimestru de sarcină.
Nevoia de a urina mai des. Sunt șanse mari să simți nevoia de a merge la toaletă mult mai des, stare care se va accentua mai ales noaptea.
De reținut: În primul trimestru de sarcină, este recomandat să îți faci o programare la medicul ginecolog. Acesta te va consulta și îți va spune care sunt analizele de sânge pe care este recomandat să le faci în această perioadă. Tot cu specialistul trebuie să discuți despre dieta în timpul sarcinii, activitatea fizică, contactul sexual și alte aspecte care te interesează.