Tic-tac! Tic-Tac! Timpul trece repede, iar puiul tău începe să arate mult mai real. În urmă cu două luni era doar o aglomerare de celule, iar acum are deja organe, mușchi și nervi care funcționează.
Ești în săptămâna 13 de sarcină și îți spunem că bebelușul tău continuă să se dezvolte într-un ritm susținut. Intestinele sale s-au relocat în abdomen din cordonul ombilical, acolo unde s-au dezvoltat în ultimele două săptămâni.
În plus, urina începe să se formeze, iar micul om din burtica ta o elimină în lichidul amniotic. Acesta este momentul în care un țesut, care ulterior se va transforma în oase, începe să se formeze în jurul capului și la nivelul membrelor.
Copilul tău are acum reflexul de a suge deoarece mușchii de la nivelul obrajilor sunt dezvoltați. Specialiștii susțin că, atunci când îți atingi ușor abdomenul, copilul va simți mișcarea și va reacționa la stimul, în timp ce își deschide gura. Acest tip de mișcare este extrem de important deoarece reprezintă o exersare a unui reflex foarte important, care va fi prezent în momentul nașterii și care îl va ajuta pe nou-născut să caute mamelonul atunci când este pus la sân.
În cazul în care bebelușul tău va fi o fetiță, îți spunem că la nivelul ovarelor ei sunt deja formate mai mult de 2 milioane de ovule.
Organele sunt vizibile acum sub pielea subțire care acoperă corpul puiului tău. Amprentele digitale sunt și ele dezvoltate la nivelul degetelor.
La finalul săptămânii cu numărul 13, copilul va avea mărimea unei mandarine și va avea o lungime de 6.7 centimetri. Greutatea lui va fi de aproximativ 23 de grame.
Ultima săptămână a primul trimestru de sarcină aduce și pentru tine schimbări majore. Acum riscul de avort scade, iar din saptămâna 14 - care marchează debutul celui de-al doilea trimestru de sarcină - îți spunem că urmează o perioadă de conform relativ pentru majoritatea femeilor gravide.
Dacă ai suferit până acum de grețuri matinale și te-ai simțit epuizată, sunt șanse mari ca de acum înainte să începi să te simți mai bine. În plus, poți constata și o creștere a apetitului sexual.
Până în acest moment, bustul tău și-au mărit cel mai probabil dimensiunile. În această perioadă este posibil să îți simți sânii noduroși din cauza ductelor mamare. Acestea se pregătesc pentru producerea laptelui matern. Cu toate că mai sunt încă multe săptămâni până când îți vei ține puiul în brațe, sânii tăi au început deja să producă colostrul. Acesta este un lichid foarte bogat în substanțe nutritive care îți va hrăni copilul în primele zile după naștere.
Colostrul are un conținut foarte mare de anticorpi, este bogat în proteine, dar mai sărac în grăsimi și zahăr.
În ultimele luni de sarcină, unele femei vor observa că sânii lor vor secreta mici cantități de colostru, această substanța gălbuie și cu o textură grasă. Există și posibilitatea ca unele viitoare mămici să observe această secreție mult mai devreme, în timp ce în cazul altora este posibil să nu apară deloc.
De reținut: Acum că primul trimestru de sarcină se apropie de final, vei remarca o creștere a dorinței sexuale. Mulți parteneri sunt îngrijorați și se întreabă dacă este în regulă să facă sex în timpul sarcinii. Îți spunem că bebelușul este protejat de sacul amniotic și de mușchiul uterului. Prin urmare raportul sexual nu îl va afecta. Mai mult decât atât, copilul este protejat și de infecții datorită prezenței dopului mucos gros de la nivelul cervixului. Cu alte cuvinte, penisul partenerului tău nu poate să îi facă rău copilului în timpul penetrării.
Există totuși și situații în care femeile însărcinate trebuie să fie mai precaute pe durata sarcinii atunci când vine vorba despre sex. Este indicat să discuți cu medicul tău și să îi ceri sfatul în privința activității sexuale pe durata sarcinii dacă:
- ai o sângerare vaginală;
- ai pierdut lichid;
- ai un istoric de naștere prematură sau travaliu;
- cervixul dă semne că se deschide prematur;
- placenta acoperă parțial sau total cervixul.