Multe dintre viitoarele mămici se întreabă câte kilograme ar trebui să câștige în greutate în timpul sarcinii.
Pentru femeile care aveau o greutate normală înainte de a rămâne gravide, specialiștii recomandă o creștere în greutate cuprinsă între 11 și 16 kilograme.
În cazul femeilor supraponderale, aceștia consideră că valoarea creșterii în greutate trebuie să fie de aproximativ 9 kilograme, iar în cazul celor subponderale de aproximativ 15,5 kilograme.
Dacă îți dorești să faci sport în sarcină, verifică cu medicul tău ce tip de antrenament îți recomandă să urmezi. În cazul în care, înainte de sarcină, erai o persoană activă și făceai sport cu regularitate, poți menține aproximativ același ritm pe toată durata sarcinii. Atunci când sarcina evoluează normal, sportul nu crește riscul de avort. Cu toate acestea, îți recomandăm să vorbești cu medicul ginecolog despre recomandările generale privind mișcarea și exercițiile fizice în sarcină.
În săptămâna 6 de sarcină, fătul crește rapid, iar la doar 4 saptamani de la concepție, tubul neural se închide, iar inima bebelușului bate acum cu frecvență de 100-160 bătăi pe minut, adică de aproximativ două ori mai repede decât inima ta. Dacă urmează să mergi la control în această săptămână, o ecografie vaginală ar putea detecta sunetul făcut de inima bebelușului tău.
Prin corpul copilului a început să circule sângele, intestinele sunt și ele în curs de dezvoltare, iar mugurele de țesut, din care se vor dezvolta ulterior plămânii, își face și el apariția. Acesta este momentul în care se formează glanda pituitară, iar părți importante ale creierului își continuă și ele dezvoltarea.
Corpul copilului începe să capete forma literei C, iar capul său este supradimensionat, în comparație cu restul corpului. Nasul, nările și urechile încep să capete formă. Bebelușul tău are acum mărimea unui bob de linte și măsoară 6 milimetri.
De reținut: Tot în această perioadă, unele femei pot observa sângerări vaginale. Uneori, pierderea unei cantități mici de sânge este unul dintre primele semne de sarcină și poartă numele de sângerare de implantare. Aceasta hemoragie se datorează implantării ovulului fertilizat în peretele uterului și poate avea loc la aproximativ 10-14 zile după concepție.
În cazul în care sângerarea devine mai amplă, și este asemănătoare cu o menstruație normală îți recomandăm să mergi la medic pentru a te asigura că totul este în regulă cu bebelușul.